Kontrollerende køreprøve

Den kontrollerende køreprøve er til dig der fået frakendt kørekortet – betinget eller ubetinget eller har fået kørselsforbud.

Kom i gang med den kontrollerende køreprøve

Den kontrollerende køreprøve fra Skyum & Andersen

Når du skal til den kontrollerende køreprøve – skal du bestå teoriprøven og den praktiske prøve.

Hvem henvender den kontrollerende køreprøve sig til

Hvem henvender den kontrollerende køreprøve sig til?

Såfremt du har fået et kørselsforbud, en betinget eller ubetinget frakendelse af dit kørekort skal du til en kontrollerende køreprøve.

Ved en betinget eller ubetinget frakendelse af kørekortet

Ved en betinget eller ubetinget frakendelse af kørekortet skal du til en kontrollerende prøve.  Hvis du har mistet dit kørekort betinget – har du stadigvæk dit kørekort og du må stadigvæk føre det køretøj som du har kørekort til. Hvis du har mistet dit kørekort ubetinget – betyder det enten at du ikke længere har dit kørekort eller at du ikke har gennemført prøven inden for tidsfristen for det betinget udløb.

Hovedreglen ved en betinget frakendelse af kørekortet

Hovedreglen ved en betinget frakendelse af dit kørekort er at du skal gennemføre en teoriprøve og en praktisk prøve – dette kaldes samlet for en køreprøve. Køreprøven skal være gennemført inden for en tidsfrist, som normalt vil være 6 måneder.

Det er ikke et krav at du deltager i teoriundervisningen, men de fleste vil have lettere ved at bestå en teoriprøve hvis de først har modtaget vejledning. Den praktiske prøve skal gennemføres i en skolevogn som er godkendt til formålet – og her vil der normalt også være brug for vejledning inden denne gennemføres. I Borgerservice kan du få udleveret en ansøgning om kørekort (P23), du kan også vælge at printe den på forhånd. Du skal være opmærksom på at ansøgningen om kørekort skal godkendes hos Borgerservice og at du skal betale et prøvegebyr til Færdselsstyrelsen på 1.170 kr., prøvegebyret kan du enten betale hos Borgerservice eller på Køreprøvebooking. På køreprøvebooking skal du logge ind med MitId. Husk at få ansøgningen med fra Borgerservice da du skal bruge den til prøven.

Når din ansøgning er godkendt og du har betalt prøvegebyret kan du enten på køreskolen eller Borgerservice bestille tid til teoriprøven. Ventetiden vil normalt være mellem 14-30 dage – men dette kan variere meget. Når teoriprøven er bestået kan du blive tilmeldt til den praktiske prøve. Her vil ventetiden også normalt være 14-30 dage – men dette kan variere meget. Såfremt du ikke består en af prøverne – vil dit kørekort blive inddraget indtil du har bestået den praktiske prøve. Det er ikke et krav at du skal gennemgå anden undervisning, og dette er uanset hvor mange gange du går op til prøverne.

Har du flere kategorier på dit kørekort – vil du have 3 forsøg til at bestå prøven. Dersom du ikke består prøven inden for de 3 forsøg – er det et krav at du skal til prøve i alle kategorier som du ønsker at bevare på dit kørekort. Det vil sige hvis du har 1 kategori, fx bil, er der ikke noget krav i forhold til at bestå prøven inden et bestemt antal prøver.

Hovedreglen ved en ubetinget frakendelse af dit kørekort

Hovedreglen ved en ubetinget frakendelse af dit kørekort er at du skal gennemføre en teoriprøve og en praktisk prøve – som også kaldes for en køreprøve.
Det er ikke et krav at du deltager i teoriundervisning inden du skal til teoriprøve – dog skal man være opmærksom på at det kan være svært at bestå teoriprøven uden nogen former for forudgående vejledning. Den praktiske prøve skal gennemføres i en skolevogn som er godkendt til netop dette formål – og her vil mange normalt også have brug for forudgående vejledning.
Hos Borgerservice kan du få udleveret en ansøgning om kørekort (P23) men du kan også printe den på forhånd fra kommunens hjemmeside.
Når ansøgningen om kørekort er udfyldt korrekt – vil Borgerservice sørge for at sende den til Færdselsstyrelsen. Efter den er blevet godkendt hos Færdselsstyrelsen – vil den blive sendt retur til dig eller til Borgerservice. Dette kan Borgerservice orientere dig om, da proceduren er forskellig fra Borgerservice til Borgerservice.
Du skal betale et prøvegebyr på 1.170 kr. til Færdselsstyrelsen. Dette prøvegebyr kan du betale til Borgerservice når du er der eller du kan betale det på Køreprøvebooking – hvor du skal bruge MitId for at logge ind.

Hovedreglen ved en betinget frakendelse af kørekortet

Såfremt du idømmes et kørselsforbud betyder det at du har haft dit kørekort i mindre end 3 år og har fået 2 eller flere klip i kørekortet inden for denne periode. Grunden til at du idømmes et kørselsforbud er at de første 3 år efter du første gang har taget dit kørekort – kaldes en prøvetid. Hvis du ønsker at få dit kørekort tilbage og altså ophæve kørselsforbuddet skal du gennemføre en særlig køreundervisning OG bestå den kontrollerende køreprøve (teori- og køreprøve).